Het gebeurt vandaag de dag erg veel. Hackers die bedrijven chanteren door middel van ransomware. Het is een bekend chantagemiddel wat vandaag de dag steeds vaker wordt ingezet om bedrijven mee af te persen. Een ransomware besmetting begint vaak met een geslaagde phishingaanval of bij het openen van een e-mailbijlage. Deze komt voor in drie vormen: systeem gijzelen, bestand gijzelen en een combinatie van beide.

Helaas bestaat er nog geen wondermiddel tegen de zogeheten cybercriminaliteit. Echter, er kunnen toch aardig wat organisatorische en technische maatregelen genomen worden. Zo maak je het de hackers wat moeilijker en ben je zelf op die manier een minder interessant doelwit. Op dit moment zijn hackers zeer actief aan het zoeken naar zwakke plekken op het internet. Hoewel het internet vol staat met tips en tricks, attenderen ook wij je op enkele.

Tips tegen cybercriminelen

   • Allereerst: onderschat je eigen bedrijf niet. Vaak denken mensen dit overkomt ons niet, maar niets is minder waar. Iedereen kan getarget worden door hackers, jij dus ook!
   • Maak back-ups! Doe dit echt! Zorg ervoor dat deze back-ups op een andere plek staan dan op je webserver. Deze kunnen namelijk ook versleuteld worden. Indien je gehackt wordt ben je door je back-up snel weer back on track.
   • Het is algemeen bekend, maar toch wordt het in de praktijk niet goed gedaan. Je raadt het vast al; het aanmaken van een sterk wachtwoord. Veel mensen onderschatten de waarde van een sterk wachtwoord en slaan hiermee de plank mis.
   • ´Zorg voor goede antivirusprogramma’s´. Ook deze is algemeen bekend, maar alleen met goede virusscanners die ook ransomware herkennen ben je goed beschermd. Van de Nederlandse bedrijven die begin 2020 werden aangevallen, wist bijna een kwart de aanval te laten mislukken voordat er bestanden versleuteld waren.
   • Gebruik je een WordPress website? Bij meer dan de helft van de aanvallen op WordPress websites wordt gebruik gemaakt van een lek in een oude versie van Wordpress. Het is dus enorm van belang dat je website op de laatste versie draait.
   • Maak gebruik van HTTPS. Wanneer je inlogt op je website stuurt je browser een authenticatie verzoek naar de server om je identiteit te achterhalen. Dit is een extra beveiliging.
   • Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browser aanvullingen en populaire programma's.
   • Vaak is ransomware een uitvoerbaar exe-bestand, vermomd als bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel bestandsextensies in, zodat je de vermomming kunt doorzien.

Er wordt losgeld gevraagd wat nu?

    Vaak wanneer er losgeld is betaald geven de ´gijzelaars´ de gegevens weer vrij. Als je slachtoffer bent van ransomware, betaal dan niet! Het is namelijk de vraag of je na betaling daadwerkelijk toegang krijgt tot je gegevens. Bovendien beloon je deze criminelen en wordt het probleem niet opgelost. Maar wat moet je dan wel doen?

De Rijksoverheid wil gebruikers van internet bewust maken van de risico´s. Onder meer met veiliginternetten.nl Hier vind je een stappenplan die je kunt uitvoeren, te beginnen met het verwijderen van de ransomware.

Heb je vragen over het beveiligen van jouw website of over wat jij mogelijk nog meer kan doen om je website te beveiligen Wij denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op met één van onze consultants om eens te sparren.

Keuzehulp matrix

Wij weten dat de keuze van een e-commerce platform nog een flinke opgave kan zijn. Er zijn veel verschillende opties, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want welk platform is nu het meest geschikt voor jouw business? En welk platform draagt bij aan het bedrijfsresultaat? Onze keuzehulp matrix gaat jou hierbij helpen! Download hier!