Skip to content
recruitment marketing
Team ZeoSep 20, 2023 3:21:29 PM4 min read

De rol van marketing in moderne recruitment: een handleiding

In het digitale tijdperk waarin we leven, is het niet langer genoeg om enkel te vertrouwen op traditionele wervingsmethoden. Net zoals bedrijven marketingtechnieken inzetten om hun producten en diensten te promoten, wordt marketing nu ook ingezet om talent aan te trekken. Dit fenomeen staat bekend als recruitment marketing. Maar wat houdt dat precies in en hoe speelt marketing een rol in moderne recruitment? Laten we dat samen ontdekken.

 

Wat is Recruitment Marketing?

Recruitment marketing is het proces van het gebruik van marketingtechnieken om talent aan te trekken, te werven én te behouden. Het gaat om het creëren van een merk als werkgever en het bevorderen van een bedrijf als een geweldige plek om te werken.

 

Waarom is dat belangrijk?

 

1. Concurrentievoordeel

In een competitieve markt waar het talent schaars kan zijn, helpt een sterke employer brand je te onderscheiden van de concurrentie.

2. Talentenpool

Door voortdurende inspanningen bouw je een pool op van potentiële kandidaten, waardoor je sneller vacatures vult.

3. Verbeterde retentie

Een sterk merk helpt niet alleen bij het aantrekken van talent, maar ook bij het behouden ervan.

 

Hoe integreer je marketing in recruitment?

 

1. Contentcreatie

Creëer authentieke en relevante content die het verhaal van je bedrijf vertelt. Dit kan variëren van blogposts over bedrijfscultuur tot video's die een dag in het leven van een werknemer laten zien. Richt je op onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep en die te maken hebben met jouw bedrijf.

Denk bij contentcreatie ook aan e-mail marketing. Bouw een lijst op met geïnteresseerde kandidaten en stuur regelmatig e-mails met updates over vacatures, bedrijfsnieuws en nuttige tips voor sollicitanten. 

 

2. Social media

Gebruik platforms zoals LinkedIn, Twitter en Facebook om vacatures te delen, bedrijfsevenementen te promoten en inzicht te geven in de bedrijfscultuur. Publiceer regelmatig relevante inhoud en betrek actief met potentiële kandidaten. Tegenwoordig belanden namelijk steeds meer mensen op social media zodra ze op zoek zijn naar vacatures.

 

3. Employer branding

Werk aan het imago van je bedrijf als een geweldige werkplek. Denk aan zaken als werknemersvoordelen, carrièremogelijkheden of de bedrijfscultuur.

 

4. Online advertenties

Maak gebruik van betaalde advertenties op Google Ads of sociale media om de vacatures bij je doelgroep onder de aandacht te brengen. Target (en retarget) je advertenties op basis van demografische gegevens en interesses. Houd er rekening mee dat er enkele restricties zitten op het targeten van specifieke demografische gegevens. 

We denken graag met je mee in het bereiken van jouw ideale doelgroep. Neem hiervoor contact met ons op.

 

5. Werken-bij site

Een carrièresite is een goede basis voor recruitment marketing. Zorg voor een aantrekkelijke en informatieve website die informatie geeft over je organisatiecultuur, de voordelen van een baan bij jou en de openstaande vacatures. Maak het sollicitatieproces voor jouw potentiële kandidaten zo gemakkelijk mogelijk. 

 

6. Analytics en beheer

Net zoals bij traditionele marketing, is het essentieel om de effectiviteit van je recruitment marketing inspanningen te meten en te analyseren. Met behulp van GA4 (Google Analytics 4) of een ATS (Applicant Tracking System) houd je bij hoe je recruitment marketing inspanningen verloopt. Op basis van die data kan je aan de slag met het analyseren van het aantal sollicitaties, conversiepercentages en de klikfrequenties. En hoef je niet meer te pingpongen tussen e-mails, spreadsheets en andere apps om overzicht te hebben van je kandidaten. De gehele pipeline overzichtelijk van sollicitatie tot na de eerste werkdag.

 

De moderne recruitmentwereld vereist een frisse benadering. Door marketingtechnieken te integreren in je wervingsstrategie, bouw je een sterke employer brand op en onderscheid je jezelf in de markt. Het is tijd om de kracht van marketing te omarmen en de volgende stap te zetten in recruitment.

Jouw (online) Recruitment Marketing opzetten of versterken? We helpen je graag. Neem contact op (030 711 5555) om jouw mogelijkheden en kansen te bespreken.

Neem contact op

OPMERKINGEN

GERELATEERDE BLOGS