Skip to content
amador-loureiro-BVyNlchWqzs-unsplash-1
Team ZeoJan 14, 2022 2:44:44 PM3 min read

Gutenberg Wordpress block editor voor flexibele content creatie

Content is king! We zien dat storytelling groeit en een grote rol speelt in de online zichtbaarheid van bedrijven. Om dit proces makkelijk te maken en flexibiliteit aan de editor te geven, heeft WordPress eind 2018 de editor Gutenberg gelanceerd. We zien hoe Gutenberg de beheerder een enorme vrijheid geeft om verhalen te vertellen op de website en dat dit bijdraagt aan SEO. Lees de blog.

Wat is Gutenberg Block editor?

De WordPress Gutenberg Block editor is een blokeditor waarbij elk element van je content een blok is waardoor je de content sneller kan bewerken. De Gutenberg Block editor is dan ook vernoemt naar Johannes Gutenberg die in de 15e eeuw een drukpers bouwde met losse letters. Deze nieuwe techniek zorgde ervoor dat teksten sneller dan ooit gedrukt konden worden. Net als deze uitvinding van Johannes, geeft deze editor de mogelijkheid om de teksten in losse blokken op een website te plaatsen en als een soort template te schuiven met de inrichting van de blokken. 

De Gutenberg editor kent verschillende soort blokken. Zo heb je de reguliere blokken, herbruikbare blokken, en blokpatronen. De reguliere blokken zijn de bestaande blocks die je aan je vooraf gebouwde lay-out kan toevoegen. De herbruikbare blokken zijn blokken die vanuit reguliere blokken zijn opgebouwd. Blij met een blok die je hebt gemaakt? Dan kan je hem gemakkelijk opslaan en hergebruiken op een andere pagina voor een consistente website én tijdsbesparing. De blokpatronen zijn vooraf gebouwde lay-outs die zijn opgebouwd uit reguliere blokken. Deze speciaal gemaakte patronen kunnen onze webdesigners voor je maken en aan je blokopties toevoegen. 

In vergelijking tot de classic editor waar je een titel krijgt met daaronder een groot tekstveld, is dat je met Gutenberg veel meer zeggenschap hebt over je content indeling omdat je hele pagina uit blokken bestaat. 

Daarnaast kan je blokken gebruiken om complexe layouts te maken, zoals een ontwerp met meerdere kolommen, of het groeperen van blokken voor meer samenhang in je pagina’s.

Heb je een WooCommerce shop, dan kan je zelfs product blokken toevoegen op je pagina.

Onze developers laten graag aan je zien wat de mogelijkheden zijn. Neem vrijblijvend contact op!

 

De voordelen van Gutenberg

Gutenberg is geïntegreerd met WordPress en dus wel beter dan een eigen page builder die onnodig code toevoegt. Het heeft daarnaast ook geen shortcodes nodig om content op te nemen, maar krijgt een geharmoniseerd bloksysteem. Dit geeft de ontwikkelaar meer ruimte om te ontwikkelen op aspecten dat meer aanspreekt en hoef je als editor van de website de developer minder te benaderen voor herhalende klussen. 

De duidelijke blokkenstructuur vergroot verder de usability van je website en geeft de editor meer vrijheid in het creëren van content. Met de meer visuele ontwerpmethode versterkt dit je storytelling.

 

Gutenberg en SEO

Gutenberg is niet alleen voor een betere usability voor de editor, maar kan ook je SEO verbeteren. De afbeelding hieronder is een voorbeeld van hoe het instellen structured content op je pagina, Google en andere zoekmachines de inhoud van jouw content beter kunnen begrijpen en daardoor laten zien in de zoekresultaten. Google noemt dit ‘Structure content Schema’.

 

Eigen Gutenberg blokken maken?

Gutenberg komt met een vaste lading aan blokken die je als gebruiker ervan kan toevoegen aan je website pagina’s. Maar wil je een andere soort blok die beter bij jouw stijl past of content ideeën? Gutenberg geeft ook mogelijkheid om extra blokken te maken die voorbij de mogelijkheden van WordPress zelf gaan. Deze blokken maken onze developers om ze vervolgens als custom block op de website te integreren.

 

Neem eens een kijken naar je eigen content. Heb jij de wens om meer vrijheid te krijgen in hoe jij je content weergeeft op je website? Neem contact op met ons op. Wij helpen je graag met je website zodat jouw verhaal je bezoekers bereikt. 

Neem contact op

OPMERKINGEN

GERELATEERDE ARTIKELEN