Skip to content
Business woman looking at keyhole with bright cityscape concept background
Team ZeoMar 29, 2024 1:52:18 PM4 min read

De wijzigingen in de Google-update van maart 2024

Google staat erom bekend dat het zijn algoritme voortdurend aanpast en regelmatig updates uitbrengt. Vaak zijn deze updates een paar keer per jaar. Sommige van die Google-updates hebben meer invloed op hoe hoog je website rankt en hoe goed vindbaar is dan andere. In maart 2024 heeft Google twee belangrijke updates geïntroduceerd: een Google Core Update en een Google Spam Update. Ook heeft Google bekendgemaakt dat het Helpful Content System nu een vast onderdeel is van het core algoritme. Dit zijn de eerste grote updates van dit jaar, nadat de laatste core update plaatsvond in oktober 2023. Maar wat betekenen deze updates voor jouw website of webshop? Dat lees je in deze blog.

 

Wat houdt een Google core update in?

Een Google core update is een aanpassing aan het algoritme van Google, bedoeld om de rankings en weergave van zoekresultaten te verbeteren. Deze updates zijn gericht op het optimaliseren van de zoekervaring door gebruikers te voorzien van relevantere, nauwkeurigere en hoogwaardige resultaten.

In tegenstelling tot kleinere, meer specifieke updates, beïnvloeden core updates een breed scala aan factoren die Google gebruikt om de waarde en relevantie van webpagina's te beoordelen. Het doel is om websites met waardevolle en nuttige inhoud hoger te laten rangschikken, terwijl sites met minder kwalitatieve inhoud dalen in de zoekresultaten.

Core updates vinden enkele keren per jaar plaats en kunnen leiden tot merkbare schommelingen in zoekresultaten, waardoor het belangrijk is voor website-eigenaren en online marketeers om hun SEO-strategieën dienovereenkomstig aan te passen.

 

Maart 2024: Recente Google core update

De core update van maart 2024 versterkt het vermogen van Google om de waarde van inhoud te beoordelen. Volgens Elizabeth Tucker van Google is het doel van deze update om de hoeveelheid nutteloze inhoud met 40% te verminderen. Websites die als niet nuttig worden beschouwd, een slechte gebruikerservaring bieden of primair zijn gericht op zoekmachines in plaats van op mensen, zullen naar verwachting lager in de zoekresultaten verschijnen. Deze update is complexer dan eerdere updates vanwege meerdere aanpassingen in de kernsystemen van Google. Daardoor kan de update leiden tot meer schommelingen in de ranglijsten.

 

Maart 2024: Recente Google spam update

Een Google spam update is een gerichte aanpassing in het algoritme van Google, bedoeld om websites te identificeren en te bestraffen die spamtechnieken gebruiken om hun positie in de zoekresultaten te manipuleren.

De update van maart 2024 pakt ''scaled content abuse'' aan. Dit houdt in dat het zich focust op websites die op grote schaal (automatisch) gegenereerde content hebben met als doel hoger te ranken. 

Daarnaast heeft Google bekend gemaakt dat vanaf maart 2024 het zogenaamde helpful content systeem nu volledig geïntegreerd is in het core-algoritme. Dit laat zien dat Google steeds meer waarde hecht aan het bieden van behulpzame content. 

 

Wat moet jij doen bij dalende posities?

Als je merkt dat je posities in de zoekresultaten dalen na deze updates, is het essentieel om eerst kritisch naar je website te kijken op het gebied van SEO en de drie belangrijkste pijlers: content, autoriteit en techniek. Hoewel Google zelf geen specifieke richtlijnen geeft voor herstel, benadrukt het wel het belang van hoogwaardige inhoud die daadwerkelijk waarde toevoegt voor gebruikers. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

  • Verbeter de gebruikerservaring (UX) van je website. Een snelle en gebruiksvriendelijke site draagt bij aan betere rankings.
  • Schrijf hoogwaardige content die antwoorden biedt en informatie geeft waar gebruikers naar op zoek zijn. Denk aan de behoeften van je doelgroep.
  • Verwijder of verbeter slechte content of content die geen waarde toevoegt voor de gebruikers van je website.
  • Hulp inschakelen, wanneer je er zelf niet uit komt. Blijf niet kijken naar dalende rankings, maar wees proactief. We denken graag met je mee.

 

OPMERKINGEN

GERELATEERDE BLOGS