Skip to content
Magento 4
Team ZeoMay 31, 2023 11:55:37 AM6 min read

5 tips voor B2B e-commerce in Magento

Als het gaat om het runnen van een succesvolle B2B e-commerce business, kan de keuze van het juiste platform een cruciale rol spelen. Magento is al lang een populaire keuze voor e-commerce websites en biedt ook geavanceerde functies voor B2B-bedrijven. Of je nu al een Magento webshop hebt of erover nadenkt om er een te starten, het is voor beide belangrijk om te weten hoe je de functies optimaal benut om te voldoen aan de unieke behoeften van B2B-klanten. In deze blog bespreken we vijf belangrijke aspecten van B2B e-commerce in Magento.

 

Tip 1: Welke webshop functionaliteiten heb je nodig? 

Magento biedt een aantal oplossingen die specifiek voor de B2B markt zijn ontworpen:

 • Bulk bestellingen beheren: dit is een van de belangrijkste functionaliteiten die Magento biedt. Je stelt makkelijk minimale bestelhoeveelheden in voor B2B klanten, zodat zij efficiënt grote hoeveelheden kunnen bestellen. Daarnaast is er ook een bestelformulier waarmee B2B klanten snel en gemakkelijk grote hoeveelheden kunnen aanvragen.
 • Btw-beheersysteem: Magento biedt een uitgebreid btw-beheersysteem waarmee B2B klanten binnen de EU met btw-verlegging kunnen kopen met behulp van hun btw-nummer. Dit zorgt voor een soepele en naadloze afhandeling van transacties binnen de EU.
 • Nabestellingen plaatsen: Om herhaal aankopen makkelijker te maken, biedt Magento ook een eenvoudige manier om nabestellingen te plaatsen van eerder bestelde artikelen. Dit zorgt voor een verbeterde klanttevredenheid en verhoogt de kans op herhaalaankopen.
 • Geavanceerde prijsstructuren: Magento biedt de mogelijkheid om geavanceerde prijsstructuren te creëren, waaronder volumekortingen, groothandelsprijzen en prijsafspraken met individuele klanten. Dit stelt B2B-bedrijven in staat om hun prijzen te differentiëren op basis van de specifieke behoeften van elke klant en hen te belonen voor hun loyaliteit en grotere aankopen.
 • Gebruikersrollen en -rechten: In Magento kan je gebruikersrollen en -rechten creëren, waardoor B2B bedrijven een gedetailleerde controle krijgen over wat elke gebruiker kan zien en doen in de webshop. Dit maakt het mogelijk om specifieke toegangsniveaus te creëren voor verschillende afdelingen, teams of individuele klanten.
 • Geavanceerde order- en facturatiebeheer: Magento biedt geavanceerde order- en facturatiebeheerfuncties die specifiek zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van B2B bedrijven. Dit omvat onder meer de mogelijkheid om offertes te maken, bestellingen te plaatsen namens klanten en facturen te maken met meerdere factuurregels.
 • Integratie met ERP- en CRM-systemen: Magento biedt een breed scala aan integraties met toonaangevende ERP- en CRM-systemen, waardoor B2B bedrijven hun webshop kunnen integreren met hun backoffice-systemen. Dit zorgt voor een naadloze uitwisseling van gegevens tussen systemen en stroomlijnt de operationele processen.

 

Tip 2: Vergeet de juridische vraagstukken niet

Garantievoorwaarden worden onderhandeld en vastgelegd in de contractuele voorwaarden met behulp van de Magento Commerce Contract Manager. Dit helpt om duidelijke afspraken te maken tussen de B2B webshop en de B2B koper over garantievoorwaarden.

Met Magento Commerce kunnen btw-regels automatisch worden toegepast op B2B-transacties, zodat de juiste tarieven worden gehanteerd en er voldaan wordt aan de regelgeving. Ook kunnen de algemene voorwaarden worden aangepast en vastgelegd met behulp van de Magento Commerce B2B Admin Tool. Dit helpt om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor algemene voorwaarden voor B2B transacties.

Met de Magento Commerce B2B functionaliteit kunnen B2B klanten eenvoudig orders plaatsen, omdat deze functie specifiek is ontworpen om grote hoeveelheden tegelijkertijd te bestellen en minimale bestelhoeveelheden te kunnen instellen. Daarnaast kan je hier ook speciale prijzen voor B2B klanten instellen, wat helpt bij het onderhandelen van contractprijzen en kortingen.

 

Tip 3: Webshop gebruik voor B2B & B2C of alleen B2B?

In een e-commerce strategie moet je rekening houden met het onderscheid tussen B2B (business-to-business) en B2C (business-to-consumer). Bij het opzetten van een succesvolle B2B e-commerce op Magento, zijn er namelijk een aantal belangrijke stappen die je moet nemen. Eén van die stappen is het bieden van een gepersonaliseerde prijsstructuur voor verschillende klantengroepen. Er zijn verschillende apps beschikbaar die je hierbij kunnen helpen, zoals de populaire app van Amasty genaamd 'Shipping & Payments by Customer Groups. Hiermee kunnen nieuwe klanten zich aanmelden met hun bedrijfsnaam en BTW-nummer, waarna ze automatisch worden toegevoegd aan de juiste klantgroep met bijbehorende prijsstructuren en kortingen.

 

Andere handige apps zijn de extensies van Mageworx, die een hele reeks functies bieden die specifiek gericht zijn op B2B-e-commerce. Hiermee kun je onder meer prijzen voor specifieke klantgroepen en individuele klanten instellen, minimale en maximale bestelhoeveelheden bepalen, verzend- en betalingsmethoden beperken en meer.

 

Om te zorgen dat B2B klanten prijzen zonder btw te zien krijgen, pas je de webshop aan bij de belasting instellingen. Door de opgeslagen prijzen als nettoprijzen te interpreteren, wordt bij het afrekenen automatisch het juiste btw-tarief toegevoegd dat bij het adres van de klant past.

Het is belangrijk om te onthouden dat bij het instellen van nettoprijzen niet altijd de juiste prijzen worden weergegeven op externe verkoopkanalen. Een oplossing hiervoor is om individuele aanpassingen te maken of om een tussenpartij zoals Channable te gebruiken.

 

Als je een webshop hebt die alleen aan B2B klanten verkoopt, gelden dezelfde eisen rondom prijsstelling als bij een webshop die zowel B2B als B2C bedient. Je hoeft misschien geen rekening te houden met je B2C klanten, maar op basis van inkoopvolume, hoe belangrijk de klant voor je is, en andere factoren worden B2B klanten meestal alsnog in verschillende groepen ingedeeld, met elk hun eigen prijzen en voorwaarden.

 

Tip 4: Bied flexibele betalingsmogelijkheden aan voor zakelijke klanten

Als je zakelijke klanten bedient, is het aanbieden van flexibele betalingsmogelijkheden een belangrijk aspect van je webshop. Overweeg om verschillende betalingsopties aan te bieden, zoals facturering, betaling op rekening en acceptatie van zakelijke creditcards.

 

Met Magento kan je verschillende betaalmethoden aanbieden aan zakelijke klanten, zoals de mogelijkheid om op rekening te betalen. Je kunt ook specifieke betaalmethoden instellen voor verschillende klantgroepen, zodat je bijvoorbeeld betaling op rekening alleen beschikbaar stelt voor jouw B2B klanten. Het aanbieden van verschillende betaalmethodes vergroot de flexibiliteit van je bedrijf wat leidt tot een hogere klanttevredenheid, klantretentie en meer geld onderaan de streep. 

 

Tip 5: Maak gebruik van de Klantenservice mogelijkheden

Als het gaat om B2B klantenservice op Magento, is het belangrijk om te begrijpen dat zakelijke klanten specifieke behoeften en eisen hebben. Een betrouwbare en responsieve klantenservice is cruciaal om te voldoen aan de hoge verwachtingen van B2B klanten. Enkele klantenservice mogelijkheden die Magento biedt, zijn onder meer:

 • Uitgebreide selfservice-opties: B2B klanten willen hun eigen account kunnen beheren en de  bestellingen kunnen plaatsen en volgen. Magento biedt uitgebreide selfservice-opties, waaronder de mogelijkheid om bestelgeschiedenis, offertes en facturen te bekijken en op te slaan.
 • Live chat en snelle reactietijden: B2B klanten verwachten vaak snelle en persoonlijke ondersteuning. Magento biedt de mogelijkheid om een live chat-functie toe te voegen, evenals snelle reactietijden via e-mail en telefoon.
 • Specifieke prijsafspraken: B2B klanten maken vaak afspraken over prijzen en kortingen. Magento biedt de mogelijkheid om specifieke prijsafspraken voor individuele klanten of klantengroepen in te stellen, zodat de juiste prijzen automatisch worden toegepast bij het plaatsen van bestellingen.
 • Integratie met ticketingsystemen: Magento kan worden geïntegreerd met diverse ticketingsystemen, zodat je B2B klanten sneller en beter kunnen helpen bij het oplossen van problemen of vragen.

Door bovenstaande klantenservice mogelijkheden te gebruiken, kun je de klanttevredenheid van B2B klanten op je Magento webshop aanzienlijk verbeteren.

 

Wil jij de volgende stap zetten in e-commerce? Wij helpen je met het optimaliseren van jouw Magento site voor B2B e-commerce. Neem vrijblijvend contact met ons op. We spreken je graag.

Neem contact op

OPMERKINGEN

GERELATEERDE BLOGS